Het verhaal van Tiffany

Artikel - Article 15 van 15

U bent geïnteresseerd in Tiffany lampen. Dan vindt u het vast leuk om te weten hoe de lamp ontstaan is, wie de eigenaar is en waarom de Tiffany lamp zo kleurrijk is.


Tiffany lampen komen oorspronkelijk uit New York. Louis Comfort Tiffany, geboren in 1848 in New York, was een glaskunstenaar en ontwerper. Hij stond bekend om zijn gebrandschilderd glas. In 1894 vroeg Tiffany een patent aan op zijn beroemde Fravile glass. Dit is een versmelting van normaal opaliserend wit glas met helder gekleurd glas. Dit gekleurde glas werd gebruikt in glas-in-loodramen. Vele probeerde het om deze soorten glas te mengen om iets moois te creëren, maar nog niemand was het echt gelukt. Uiteindelijk was Tiffany de eerste die het dan toch lukte. Hij heeft vijf verschillende kleuren kunnen mengen, waarmee hij tot op de dag van vandaag nog bekend mee is.


Louis Comfort Tiffany

 

Europese invloeden

De ouders van Louis waren eigenaar van een juwelierszaak. Zo kreeg Louis te maken met sieraden, edelstenen, zilverwerk et cetera. Voordat hij zelf in deze business zou gaan werken, ging hij eerst de zee over. Op Europese gronden werd hij geïnspireerd door talloze kerken en kathedralen. Vooral de Franse en Oostenrijkse kerken hadden fantastische glas-in-loodramen. Deze Europese invloeden zijn tot op heden terug te zien in het werk van Tiffany.

 

Ontwerp

Na zijn terugkomst uit Europa is Louis eerst begonnen aan een studie over glas en mozaïek. Omdat het hem was gelukt om vijf verschillende kleuren te versmelten en met elkaar te vermengen, werden zijn lampen uniek en onderscheidend van de rest.

In 1885 opende Louis zijn eigen glasfabriek en daar werden de glasplaten en het speciale glas voor in de glas-in-loodramen gemaakt. Alle ramen hadden een eigen aparte opdruk. Sommige met bloemen of vogels, andere weer met landschappen.

De kosten van een originele Tiffany lamp kunnen oplopen tot wel een miljoen dollar. Omgerekend naar euro’s zelfs nog meer.

Gelukkig zijn er ook Tiffany lampen verkrijgbaar voor een iets minder hoge prijs!

© 2007 - 2024 Haddon Hall Tiffany | sitemap | rss