Vrouwelijke inspiratie

Artikel - Article 14 van 15

De eigenaar, Louis Comfort Tiffany, mag dan een man zijn, maar de meeste Tiffany lampen zijn ontworpen door vrouwen. Ze werden ook wel de ‘Tiffany Girls’ genoemd.
 

Tiffany Girls

Rond 1900 was het vervaardigen van glas-in-loodramen vooral gezien als mannenwerk. Tiffany ging er juist vanuit dat in dit werk vrouwen minstens zo goed waren als mannen, omdat vrouwen beter kleurgevoel zouden hebben. Voor de ‘Tiffany Girls’ werd in Manhatten de Woman Glass Cutting Department opgericht. Hier konden de vrouwen glas-in-loodramen en glasmozaïeken maken.

Clara Driscoll stond aan het hoofd van de afdeling en had 35 vrouwen onder haar hoede. Op den duur namen de vrouwen steeds grotere opdrachten aan en verdrongen ze de mannen meer en meer uit het vak. Hier namen de mannen geen genoegen mee en de vakbond werd ingeschakeld. Uiteindelijk besloot de vakbond dat de vrouwen zich alleen met de florale motieven mochten bezighouden en de geometrische motieven werden alleen door de mannen gedaan.

De vrouwen afdeling viel onder het Tiffant Glass and Decorating Company, wat vanaf 1902 Tiffany Studios werd genoemd. In die tijd werden de lampenkampen geheel geïnspireerd op de natuur. Motieven uit de flora en fauna werden vooral gebruikt.

In 1900 kregen ze op de Wereldtentoonstelling in Parijs een prijs toegekend en in 1902 in Turijn werd de Eighteen-Light Pond  Lily bekroond met een prijs.

Eighteen-light Pond Lily

 

Prijzen

De prijzen van een Tiffany lamp variëren sterk. Eén van de bekendste verzamelaars is Barbara Streisand. Op een veiling in New York is zij eigenaresse geworden van een Tiffany lamp voor maar liefst 717.000 dollar. In Amsterdam is er één voor € 26.400,- verkocht. München overtreft Amsterdam weer met een opbrengst van maar liefst €27.720.

 

© 2007 - 2024 Haddon Hall Tiffany | sitemap | rss